Quantcast
Channel: Recept – ELLE mat & vin
Viewing all 591 articles
Browse latest View live

Rödbetsrisotto med svamp och parmachips

$
0
0

Rödbetsrisotto med svamp och parmachips.

Rödbetsrisotto med svamp och parmachips.

Tips! Den här härliga risotton är god som ensamrätt, men passar även till en bit smörstekt torsk.

4 personer

Ingredienser:

1 schalottenlök
300 g rödbetor
150 g parmaskinka
1 msk olivolja
300 g risottoris
2 dl vitt vin
1 1/4 dl grönsaksbuljong
250 g matsvamp, t ex skogschampinjoner och trattkantarell
1 msk olja
1 vitlöksklyfta
salt
nymald svartpeppar
50 g parmesan
1/2 citron, rivet skal

Gör så här:

  1. Hacka lök, skala rödbetorna och riv dem grovt. Skär hälften av parman i mindre bitar.
  2. Stek skivorna spröda i olivolja, lyft ur och låt rinna av på hushållspapper.
  3. Fräs den hackade parman, tillsätt lök och låt fräsa med utan att den tar färg. Tillsätt ris och rödbetor, fräs några minuter och häll över vinet. Låt det koka in. Häll därefter på buljong, lite i taget allteftersom det absorberas.
  4. Putsa svampen och fräs i olja tillsammans med pressad vitlök. Krydda med salt och peppar. Vänd ner riven parmesan i risotton, smaka av med salt, peppar och rivet citronskal.

Av: Kristina Marckmann 
Foto: Carina Krüger


Fikonkaka med hasselnötsbotten

$
0
0

Fikonkaka med hasselnötsbotten.

Fikonkaka med hasselnötsbotten.

10 bitar

Nötbotten:

200 g hasselnötter
100 g smör
4 äggvitor, rumstempererade
2 1/2 dl socker
1 apelsin

Vaniljcrème:

3 dl grädde
2 dl crème fraiche
3–4 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker

Topping:

4 plommon
2 fikon
200 g hallon
125 g björnbär
125 g blåbär
1 klase gröna eller blå vindruvor

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 170°.
  2. Mixa hälften av hasselnötterna fint.
  3. Smält smöret.
  4. Häll upp äggvitorna i en skål och vispa tills de formar styva toppar. Tillsätt sockret, lite åt gången, och vispa tills marängen är blank och smidig och utan sockerkorn.
  5. Finriv apelsinskal.
  6. Vänd ner mixade och hela nötter tillsammans med smält smör och rivet apelsinskal i marängsmeten och bred ut den på en bakplåtspappersklädd plåt till en rund botten, cirka 25 cm i diameter.
  7. Grädda i ugnen i cirka 25 minuter, den ska bli ljusbrun och ganska fast. Låt svalna på galler.
  8. Häll alla ingredienserna till vaniljcrèmen i en skål och vispa först på låg hastighet tills crèmen börjar tjockna, sedan på högre hastighet till en luftig crème. Klicka ut den på tårtbottnen och toppa med frukt och bär.

Recept: Cecilie Sofie Svensson
Foto: Stine Christiansen

Helgmeny med ärtsoppa, kalvstek och vit chokladblondie

$
0
0

FÖRRÄTT:

Grön ärtsoppa med räkor och wasabikräm

Går enkelt att förbereda och ha på vänt i kylen. Servera soppan kall och toppa med wasabikräm, räkor och dill eller persilja.

Till receptet >>

Grön ärtsoppa med räkor och wasabikräm.

Grön ärtsoppa med räkor och wasabikräm.

HUVUDRÄTT:

Kalvstek med frästa bönor och basilikakräm

Saftig stek med krispiga bönor, frisk basilikakräm och kryddig klyftpotatis. Finns det fettkappa på köttet, behåll gärna den.

Till receptet >>

Kalvstek med frästa bönor och basilikakräm.

Kalvstek med frästa bönor och basilikakräm.

EFTERRÄTT:

Vit chokladblondie med hallon och mandel

Bakas enkelt i långpanna och står sedan snällt och väntar på gästerna. Servera med kaffe och kanske en klick glass eller grädde.

Till receptet >>

Vit chokladblondie med hallon och mandel.

Vit chokladblondie med hallon och mandel.

Här hittar du fler härliga helgmenyer >>

Av: Camilla Zarah Lawes
Foto: Columbus Leth

5 höstdrinkar med mousserande

$
0
0

1. Sparkling Apple Pie Cocktail

applepie drink

Foto: Via: bonappetit

Via: bonappetit

Du behöver:

1 msk tranbär
0,5 dl päronjuice
0,5 dl tranbärsjuice
1-2 cl citronsaft
cava

Gör så här:

Lägg tranbär i botten av ett glas. Häll i päronjuice, tranbärsjuice och citronsaft. Toppa med cava.

3 klassiska grytor att laga i höst

$
0
0

1. Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon är en klassisk fransk köttgryta med högrev, rödvin, sidfläsk, champinjoner och smålökar. Köttet ska bli så mört att det faller sönder när det är klart.

Till receptet >>

Boeuf Bourguignon.

Boeuf Bourguignon.

2. Bouillabaisse

Bouillabaisse är en fransk soppa med fisk och skaldjur. Bäst blir bouillabaissen om du gör buljongen från grunden. Servera gärna med en klick aioli.

Till receptet >>

Bouillabaisse.

Bouillabaisse.

3. Coq au Vin

Coq au Vin är en klassisk fransk gryta med tupp, sidfläsk och rödvin. Här har vi ersatt tuppen med kyckling. Servera gärna med en bit baguette.

Till receptet >>

Coq au Vin.

Coq au Vin.

Fler goda grytor hittar du här >>

7 vegetariska recept för hela veckan

$
0
0

Asiatisk grönsakslåda.

Asiatisk grönsakslåda. Foto: Gareth Morgans

MÅNDAG:

Asiatisk grönsakslåda

Blanchera 1 näve broccolibuketter i 2 minuter, skölj i kallt vatten och låt rinna av. Rör runt med 2 msk ärter, 2 msk edamame­bönor, 6 halverade körsbärstomater, 3 skivade rädisor och 1 hackad salladslök. Vispa ihop 1 msk japansk soja, 1/2 tsk sesamolja och 1 tsk balsamvinäger till en dressing. Rör ner i grönsakerna.

TISDAG:

Ost- och sötpotatisomelett (lakto-ovo)

Koka 1 hackad sötpotatis tills den är mjuk. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs 1 skivad gul lök tills den karamelliserat. Tillsätt sötpotatisen och fräs i någon minut. Vispa 2 ägg, salta och peppra och rör ner 2 msk riven cheddar eller gruyère. Häll blandningen i stekpannan och lyft i omeletten då och då så att äggblandningen kan rinna ner. Avsluta med att ge den lite färg under grillen i ugnen. Servera i tårtbitar, varm eller kall.

ONSDAG:

Kryddig linssoppa

Fräs 1 tärnad gul lök, 1 tärnad morot och 1 näve tärnad majrova i lite olivolja i några minuter. Tillsätt 1/2 tsk spiskummin och en nypa chiliflagor. Fräs i några minuter och tillsätt 2 msk torkade röda linser och 5 dl grönsaksbuljong. Låt småkoka tills linserna mjuknat, cirka 20 minuter.

TORSDAG:

Ugnsrostad zucchini med rödlök på risbädd

Lägg 1/2 tärnad zucchini tillsammans med 1 rödlök i klyftor på en bakpappersklädd plåt. Ringla över rejält med olivolja, salta och peppra. Grilla i ugnen på 200° tills grönsakerna mjuknat och fått färg. Koka 50 g råris enligt anvisningarna på förpackningen. Blanda saften från 1/2 citron1/2 pressad vitlöksklyfta, 1 tsk spiskummin och 1 msk olivolja. Rör ihop allt.

FREDAG:

Bön- och ostenchilada

Låt en burk blandade bönor rinna av, rör ner 1 msk Heinz chilisås, salta och peppra. Skeda upp på en stor vetetortilla, strö över 2 msk riven cheddarost (mjölkfri, om du vill) och lite strimlad sallad. Vik ihop och servera.

LÖRDAG:

Couscous med sultanrussin och mandel

Lägg 50 g couscous i en skål tillsammans med 1 msk sultanrussin. Blanda 1 dl kokande vatten med 1 msk harissa och häll över couscousen. Täck med plastfolie och låt stå att svälla i 5 minuter. Hacka 1 bit inlagd paprika och rör ner. Strö över 1 msk rostad flagad mandel och servera.

SÖNDAG:

Puttanescapastasallad

Koka 75 g penne (äggfri, om du vill) enligt anvisningarna på paketet. Låt rinna av. Lägg i en skål och tillsätt 2 hackade tomater, 1/2 fint skivad rödlök, 1 msk avrunnen kapris, 1/2 urkärnad och hackad chili och 1 näve hackade svarta oliver. Häll över 1 msk olivolja och 1 tsk balsamvinäger. Rör om.

Av: Janine Ratcliffe

Vinterns bästa grönsaker – tips och goda recept i säsong

$
0
0

Rotfrukter och citrus – säsongsanpassad vintermat.

Vi är nu på väg in i den där säsongen som är motsatsen till späda skott och primörer. Om man tittar på listan över vad som är i säsong på grönsakssidan så här års kan det kännas mer än lovligt brunt och träigt. I säsong har vi framför allt rötter och kål som morot, kålrot, palsternacka, betor, rotselleri, rättika, lökar, brysselkål och vitkål. De må se lite trista ut men misströsta inte, det går att göra synnerligen läckra rätter av dem alla. Dessutom sparar du en hel del pengar genom att laga mat på vintersäsongens godsaker. Rotfrukter och kål är billigt, även om du väljer de ekologiska varianterna.

Anledningen till att rotfrukter är i säsong så här års är inte att de skördas när första snön faller, utan för att de skördas på hösten och sedan går bra att lagra under hela mörka vintersäsongen. Samma sak med svenska vinteräpplen som kan skördas ända in i vintermånaderna och sedan får mogna färdigt under lagring. Du hittar sorter som Ribston och Gloster i din mataffär under stora delar av vintern. Det finns också svenska vinterpäron under samma period, även om de inte är riktigt lika vanliga.

Citrusfrukter från Medelhavet

Men det finns ju mer som är i säsong när det är som mörkast i Sverige om vi tittar lite utanför våra egna gränser. Det är ingen slump att citrusfrukter som apelsiner och clementiner är starkt förknippade med julen, de är som bäst under våra vintermånader. Ett bra sätt att hålla koll på vad som är i säsong är att kolla på priset. När priset sjunker handlar det om en vara som det finns gott om, alltså som är i säsong just nu. Dessutom känner du på smaken om det är en frukt som är i säsong eller inte. Jämför den saftiga och söta smaken hos en spänstig vinterapelsin med en torr apelsin som du köper i juli. Du känner skillnaden på tyngden också, en riktigt saftig apelsin ska kännas tung för sin storlek och gärna ha ganska tunt skal.

Köp frukt och grönt i säsong för miljöns skull

Men behöver man bry sig om vad som är i säsong? Det finns ju paprika, tomater och kiwi nu också. Förutom att du själv sparar pengar och får godare råvaror om du köper grönt som är i säsong så jublar också miljön. Det säger sig självt att energislukande växthus inte är det bästa för att hjälpa miljön på traven. Då är det bättre att fokusera på sådana grönsaker när de kan växa i det fria här i Sverige eller i våra grannländer. Apelsinerna vi får hit på vintern kommer ofta från medelhavsländerna och har inte fraktats lika långt som en del av sommarapelsinerna som kan komma från till exempel Sydafrika eller Brasilien.

Testa recepten nedan och du kommer att märka att även den träigaste rot kan bli delikat.

Rotfruktsoppa med topping

Rotfruktsoppa med smak av rotselleri och pumpafrötopping.

Rotfruktsoppa med smak av rotselleri och pumpafrötopping.

2–3 portioner

Du behöver:

1 purjolök
½ liten rotselleri
4 potatisar
2 morötter
2 vitlöksklyftor
5 dl grönsaksbuljong
1 ½ dl grädde
salt och peppar

Gör så här:

Börja med att dela alla grönsaker i centimeterstora bitar. Vitlöken kan du skiva. Bryn allt i lite olja eller smör i en stor kastrull, cirka 5 minuter. Slå på buljongen och se till att allt täcks. Koka upp och låt sjuda tills alla grönsaker är mjuka, cirka 15 minuter.

När grönsakerna är mjuka drar du kastrullen åt sidan på spisen och mixar alltsammans slätt med en stavmixer, akta så att den varma soppan inte stänker på dig. Mixa tills du har en slät, krämig och lite tjock soppa. Rör ner grädden och se till att allt blandas.

Servera i skålar och toppa med valfri topping:

  • Knaperstekt bacon.
  • Rostade pumpa- och solrosfrön med flingsalt.
  • Rostade majskorn med lite flingsalt och chiliflakes.
  • Små knapriga krutonger.

Rostade rotfrukter med apelsin och honung

Rotfrukter i ugn med smak av apelsin och honung.

Rotfrukter i ugn med smak av apelsin och honung.

4 portioner

Du behöver:

4 palsternackor
5 potatisar
3 morötter
1 bit rotselleri
1 apelsin, rivet skal och saft
Flingsalt och svartpeppar

Gör så här:

Skär rotfrukterna i lagom stora bitar och sprid ut på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in i ugnen på 225 grader och rosta i cirka 15 minuter. Under tiden river du zest – alltså bara det yttersta gula på apelsinskalet – och pressar ur saften ur apelsinen. Ta ut plåten och ringla apelsinsaft och strö apelsinzest över rotfrukterna. Vänd dem lite och ställ tillbaka in i ugnen och låt stå där tills de är färdiga, cirka 15–20 minuter till. Ta ut plåten, salta och peppra.

Panzanella med vinteräpple och pumpa

Varm grönkålssallad med vinteräpple.

Varm grönkålssallad med vinteräpple.

4 portioner

Du behöver:

½ butternutpumpa, skuren i munsbitar
2 syrliga vinteräpplen skurna i tunna klyftor
6 salviablad, hackade
4 msk rödvinsvinäger
4 msk olivolja
3 msk flytande honung
100 g hasselnötter, grovt hackade
200 g grovt hackad grönkål
100 g torkade tranbär
200 g bröd med skorpa, till exempel ciabatta, skuret i munsbitar 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg pumpan blandad med salvia, salt och peppar på en plåt. Ringla över olivolja och blanda runt. Låt den stå i ugnen i 30 minuter.

Ta ut plåten och blanda ner äppelklyftorna och ringla över lite honung. Lägg brödet på en separat plåt och sätt in båda plåtarna i ugnen och låt stå i cirka 10 minuter. Brödet ska vara lite knaprigt och äpplena mjuka. Under tiden rostar du hasselnötterna i en stekpanna. Vispa ihop resten av honungen och vinäger i en stor skål med lite salt och peppar. Riv ner grönkålen och tillsätt sedan nötterna, tranbären, äpplena, pumpan och brödet.

Blanda salladen och servera genast.

Foto: IBL

Läs mer:

Granatäpplesallad med fetaost och rostade rotfrukter

Fraspanerad torskrygg med rotfrukter

Kryddiga lammkotletter  på rostade rotfrukter

Lyckas med höstens klassiska recept

$
0
0

Annonssamarbete med Le Creuset

Under hösten och vintern drömmer vi om härliga middagsbjudningar med smakrika grytor, svamp och gott vin. Med fantastiska recept så är du nästan hemma – har du även redskapen som får recepten att komma till sin fulla rätt är det nästan omöjligt att misslyckas. Mästerkocken Catarina König vet hur viktigt det är att ha redskap som hjälper till att skapa det man ser framför sig när man står vid spisen. Hennes favorit är köksklassikerna i gjutjärn från franska Le Creuset.

– För mig kännetecknar Le Creuset framförallt kvalitet, men samtidigt stor flexibilitet. Jag menar, du kan ju till och med baka bröd direkt i gjutjärnsgrytan i ugnen.

Catarina König ger tips på höstens härligaste recept!

De färgglada grytorna och stekpannorna som tillverkats i gjutjärn sen 1925 är det ultimata redskapet för alla som vill lyckas med maten – eftersom värmen fördelas jämnt i grytan, och håller sig varm långt efter att den tagits från spisen. Det är med andra ord optimalt att servera den rykande varma grytan direkt på bordet, något som Catarina König ofta gör.

– Det är snyggt att bara sätta fram gjutjärnsgrytan direkt på bordet eller att ha den som en inredningsdetalj i köket. En gryta eller panna från Le Creuset lever ett livslångt liv i ditt kök. Min första gryta som jag fick när jag flyttade hemifrån har jag kvar än, och den är fortfarande min favorit!

Höstens godaste rätter är smakrika och sådär höstigt och härligt mustiga, på Catarina Königs meny hittar vi klassisker som gulaschsoppa och smörstekt svamptoast. Här är hennes favoritrecept.

Få till gulaschsoppan perfekt med rätt redskap!

Catarinas höstfavorit: Gulaschsoppa

– Jag älskar Gulaschsoppa! Framförallt när det börjar bli kallt ute. En riktig höst-och vintersoppa i min smak. Det kan väl inte bli bättre än en värmande och mustig soppa en vinterkväll efter en dag ute i kylan? Den är dessutom enkel att svänga ihop och sköter den sig själv på spisen i Le Creuset-grytan, berättar Catarina König.

Du behöver:

600 g högrev, skuren i små bitar
2-3 msk smör att bryna köttet och löken i
2 stora gula lökar
1-2 chilifrukter röda, finhackade (välj gärna mild hetta, så det inte blir för hett)
4 vitlöksklyftor, finhackade
2 stjälkar rotselleri
1 tsk paprikapulver
2 tsk spiskummin
5 msk tomatpuré
2 kalv- eller oxbuljongbuljong-tärningar utblandat i 7-8 dl vatten
3 st röda paprikor, skurna i små bitar/fyrkanter
5-6 fasta potatisar (beroende på storlek), skurna i mindre kuber

Gör så här:

1. Putsa köttet och skär i små tärningar, ca 1,5-2 cm stora. Lägg en klick smör i stekpannan och bryn köttet på hög värme hastigt. Lägg ner det brynta köttet i grytan och täck med lock.
2. Hacka vitlök, lök, chili, selleri och paprika i mindre bitar. Finhacka vitlöken och chilin.
3. Fräs allt samman mjukt och glansigt på medelhög värme i en klick smör under ca 3 min.
4. Vänd ner i grytan med köttet.
5. Tillsätt köttbuljong, tomatpuré, spiskummin och paprikapulver. Låt soppan koka någon timme med lock på.
6. Skala och skär potatisen i mindre kuber under tiden. När soppan fått koka ca 25-30 min tillsätt potatistärningarna och låt koka ytterligare ca 30 min (känns soppan vattnig så låt den koka utan lock, då dunstar vätskan).
7. Smaka av soppan och smaka upp med salt och nymalen svartpeppar.

Tips! Servera soppan ihop med ett gott surdegsbröd och en rejäl klick crème fraîche, toppat med färsk timjan!

En riktigt vackert presenterad svampmacka får det att vattnas i munnen.

Grillad smörstekt svamptoast med fetaost- och tryffelkräm

–Jag älskar när maten ser vällagad och såklart inbjudande ut. Grillränderna gör mycket för första intrycket! Här bjuder jag på en grillad svamptoast med surdegsbröd, smörstekta skogschampinjoner toppat med en fetaost och tryffelkräm, berättar Catarina König. 

Du behöver:

4 surdegsskivor
500 g svamp (välj din favoritsvamp)
50 g smör
1 dl creme fraiche
100 g fetaost
2 droppar tryffelolja
Färsk timjan att toppa smörgåsen med

De fina ränderna är viktiga för presentationen.

Gör så här:

1. Ansa svampen, skär ner i önskad storlek på bitar och förväll.
2. Stek sedan svampen i stekpanna i en klick smör. Salta och peppra.
3. Skiva upp surdegsbrödet.
4.Hetta upp grillpannan på spisen och grilla/rosta varje sida av brödet ca 1-2 min (beroende på hur het pannan är. Gör snygga ränder eller rutor på brödet.
5. När alla brödskivor fått snygga grillränder i torr panna. Smörstek dem sedan i pannan med en rejäl klick smör. Två stycken bröd i taget.
6. Blanda samman fetaost, crème fraîche och tryffelolja till en tjock kräm. Smaka av med ev salt och lite svartpeppar.
7. Ta ut bröden från ugnen, lägg på den smörstekta svampen och toppa med fetaostkräm och fräst timjan!

6
Visa bildspel
/
...
Visa mer

6
Visa bildspel
/
...
Visa mer


Pasta crema med rökt skinka, senap och parmesan

$
0
0

Pasta crema med rökt skinka, senap och parmesan.

Pasta crema med rökt skinka, senap och parmesan.

4 personer

Ingredienser:

250 g pasta
3–4 äggulor
1 dl grädde
250 g tärnad rökt skinka
1/2 msk fransk senap
75 g parmesan, färskriven
persilja

Gör så här:

  1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen och spara 1–2 dl av kokvattnet när du häller av.
  2. Lägg tillbaka pastan i kastrullen och sätt på låg värme.
  3. Rör ner äggulor och grädde och rör om tills det tjocknar.
  4. Tillsätt skinka, senap och 50 g riven parmesan.
  5. Späd med pastakokvattnet tills du får en krämig konsistens.
  6. Strö över hackad persilja och resten av den rivna parmesanen.

Av: Julie Hey
Foto: Betina Hastoft

Pasta carciofi med tomater, kronärtskockor och oliver

$
0
0

Pasta carciofi med tomater, kronärtskockor och oliver.

Pasta carciofi med tomater, kronärtskockor och oliver.

4 personer

Ingredienser:

250 g pasta
200 g inlagda kronärtskockshjärtan
olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
6 tomater
1 dl vitt vin
100 g oliver
färska kryddörter

Gör så här:

  1. Koka pastan.
  2. Låt skockorna rinna av, fräs dem i 1 msk olja i en stekpanna tills de får färg. Lägg upp i en skål.
  3. Skala lök och vitlök; finhacka dem. Klyfta tomaterna.
  4. Fräs löken mjuk i olja i en stekpanna tills löken mjuknar utan att ta färg.
  5. Tillsätt tomater och vitt vin och låt småputtra i 5 minuter.
  6. Tillsätt pasta, kronärtskockor och oliver och vänd runt.
  7. Smaka av med hackade kryddörter, salt och peppar.
  8. Servera genast – rätten är godast ljummen.

Av: Julie Hey
Foto: Betina Hastoft

Pasta verde med räkor, dill och citron

$
0
0

Pasta verde med räkor, dill och citron.

Pasta verde med räkor, dill och citron.

4 personer

Ingredienser:

250 g pasta
1/2 kruka dill
1 1/2 dl crème fraiche
1/2 citron, rivet skal och saft
salt
nymald svartpeppar
250 g räkor
2 salladslökar
1 rödlök, hackad

Gör så här:

  1. Finhacka dillen, vänd ner den i crème fraichen och smaka av med rivet skal och saft från citronen samt salt och peppar.
  2. Skala räkorna.
  3. Koka pastan och häll av vattnet.
  4. Strimla salladslöken och vänd ner den och pastan i dressingen.
  5. Garnera med räkor, hackad lök och mer dill.

Av: Julie Hey
Foto: Betina Hastoft

Pasta caprese med tomater och mozzarella

$
0
0

Pasta caprese med tomater och mozzarella.

Pasta caprese med tomater och mozzarella.

4 personer

Ingredienser:

250 g pasta
1 burk krossade körsbärstomater
1 msk balsamvinäger
salt
färskmald svartpeppar
1 ask färska körsbärstomater
3 msk jungfruolivolja
250 g mozzarella
1 rödlök
färsk basilika

Gör så här:

  1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
  2. Häll burken med körsbärstomater i en kastrull och koka ihop med balsamvinäger, salt och peppar.
  3. Dela körsbärstomaterna och lägg dem i såsen, låt koka 2 minuter.
  4. Häll av vattnet från pastan och vänd ner den i såsen tillsammans med 2 msk olivolja.
  5. Riv över mozzarella, hackad rödlök, riven basilika samt mer olivolja, salt och peppar.

Av: Julie Hey
Foto: Betina Hastoft

Food Pharmacy: 6 tips för att näringsboosta din mat

$
0
0

Mia Clase och Lina Nertby Aurell från Food Pharmacy.

Mia Clase och Lina Nertby Aurell från Food Pharmacy. Foto: Andreas Lind

Du har säkert hört att det finns saker man bör äta varje dag, men hur? Hur ska man varje dag få i sig gröna blad, mjölksyrande grönsaker och gröna bananer utan att det blir tråkigt? Med hjälp av Mia Clase, som tillsammans med Lina Nertby Aurell ligger bakom Food Pharmacy, har vi nu de godaste och enklaste tipsen för hur du kan näringsboosta din mat.

Läs också: Food Pharmacy lanserar hållbar kökskollektion

1. Gröna blad – magens städpatrull

Livsmedelsverket rekommenderar oss inte bara om hur mycket grönt vi ska få i oss varje dag, de har rekommendationer om fibrer också. Väldigt få av oss når upp till deras rekommenderade 25–30 gram per dag. Det är väldigt olyckligt eftersom ett lågt intag av fibrer också gör att de goda bakterierna i magen också blir färre. Och om bakterierna försvinner så får vi till slut problem att bryta ner fibrer, vilket är bakteriernas främsta uppgift. Eftersom bakterierna i magen – tarmfloran – lever på fibrer vill vi ha så mycket som möjligt av dessa.

Var hittar man då det? Jo, i gröna blad förstås! Där hittar du några av de bästa fibrer som finns. De är riktiga små pedanter som städar bort gifter och slaggprodukter från tarmarna samtidigt som de förser bakterierna med massor av nyttigheter. Men nu är vi ju inte kor utan tröttnar ganska lätt på att tugga på gröna blad. För att få i dig rejält med gröna blad är det bättre att dricka dem.

Grön supersmoothie.

Grön supersmoothie.

Recept: Grön supersmoothie

Du behöver: 

5 äpplen
1 gurka
2 stjälkar bladselleri
1 avokado
2 stora nävar spenatblad
5 iskuber
2 msk linfröolja

Gör så här: Börja med att juica äpplena, gurkan och sellerin. Mixa sedan med avokadon, spenaten och isen. Tillsätt linfröoljan sist och mixa smoothien mycket kort för annars oxiderar oljan. Blir 2 glas.

2. Vitlök – viktiga fibrer

Om vi nu ska fortsätta på temat fibrer så innehåller vitlök en fiber som heter inulin. Den är också godis för bakteriefloran och kanon att få in i det du äter varje dag. Det kan dock vara läge att höja ett varningens finger här eftersom inulin är extremt gasbildande. Om du vet med dig att du har en känslig mage eller märker att du får ont i magen av mycket vitlök kan du prova att koka löken (och annan lök och jordärtskocka som också innehåller inulin) innan du använder den. Och var uppmärksam på din omgivning. Vitlök är gott, men någon som vräker i sig vitlök luktar eventuellt inte lika gott…

Pesto med broccoli och hasselnöt.

Pesto med broccoli och hasselnöt.

Recept: Pesto med broccoli och hasselnöt

Du behöver: 

1 stor broccoli
en näve basilika
1/2 citron, juice
1/2 cup hasselnötter
2 vitlöksklyftor
1/2 cup olivolja
2 msk vatten
salt & peppar

Gör så här: Hiva ned allt i en blender och pulsa i typ en minut. Smaka av och lägg till mer olivolja eller vatten om peston känns för torr, och salta eller peppra om du får feeling. Bred rikligt med pesto på några fiskfiléer och pang in i ugnen på 60 grader och vänta cirka en timma. Mums!

3. Mjölksyrade grönsaker – tarmens bästa vän

Det finns nästan ingenting hetare just nu än mjölksyrat och fermenterat. Det går att läsa om det i var och varannan tidning, och det älskar vår tarmflora. Det som gör de syrade (fermenterade) grönsakerna så nyttiga är att de bakterier som naturligt finns i livsmedlet har fått växa till sig i antal. Och eftersom många av oss har en fattig tarmflora är det en god idé att tillföra en extra portion goda bakterier då och då.

Du behöver inte äta några mängder, det räcker med två matskedar för att boosta magen. Fermenterade grönsaker ökar också kroppens förmåga att ta upp vissa viktiga mineraler och vitaminer, till exempel järn och zink.

Det finns färdigsyrade grönsaker att köpa i affären, till exempel kimchi och surkål. Ta ett par matskedar och blanda ner i din sallad när du ska äta middag. Ger både en mer spännande sallad med mer smak och en välbehövlig extrados mat till magkompisarna.

Inte så sugen på syrat? Satsa på att köpa probiotika eller synbiotika (probiotika+fibrer) som tillskott.

4. Kål – antioxidanter i överflöd

Kål i allmänhet är riktig supermat. Kål är väldigt mättande, fattiga på kalorier, innehåller mycket fibrer (ja, tjat om fibrer, men de är så viktiga för magen) och rejält med vitaminer och mineraler, till exempel A- och C-vitamin, kalcium och järn. Drottningarna i kålfamiljen är grönkål, rödkål och broccoli tack vare deras imponerande antioxidantinnehåll.

Recept: God och nyttig råkostsallad

God och nyttig råkostsallad.

God och nyttig råkostsallad. Foto: IBL

Inget kålfan? Testa att grodda grönkålsfrön och få egna grönkålsgroddar. Det är enklare än du kanske tror och groddarna är till och med ännu mer näringsrika än själva kålen, och dessutom är näringen lättare för kroppen att ta upp än från kål.

Recept: Grönkålsgroddar

Du behöver:

grönkålsfrön
en skål med vatten

Gör så här: Köp grönkålsfrön (finns där det finns fröer) och lägg dem i blöt i ett dygn. Byt sedan vatten 1–2 gånger om dagen i 3–5 dagar, tills det är dags att skörda. Det är kanske lite meckigt första gången, men du får snart koll på groddläget.

5. Gröna bananer – bättre än gula

Gröna, alltså lite omogna, bananer innehåller mycket mer fibrer än gula. Att äta en grön banan kan vara lite som att tugga på trä, men om du fryser den och sedan mixar den kommer du inte att känna någon skillnad. Gröna bananer innehåller både den lösliga fibern pektin och resistent stärkelse, som de goda bakterierna älskar. Och bananer, mogna som omogna, innehåller generöst med vitaminer och mineraler.

Här gäller det att välja ekologiskt! Konventionellt odlade bananer är hårt besprutade.

Banan-nice-cream.

Banan-nice-cream.

Recept: Banan-nice-cream

Du behöver: 

2 bananer frysta i skivor
2 msk kokosmjölk

Gör så här: Fryst banan ner i mixern tillsammans med lite kokosmjölk. Vroooom! Voilá! Frukostglass!

6. Gurkmeja – antiinflammatorisk drömkrydda

Gurkmeja är en av de råvaror som det har forskats mycket på och forskningen har visat att den gula kryddan påverkar en gen som man vet är inblandad i såväl depression, astma, eksem och vissa cancerformer. Dessutom är gurkmeja tack vare sin inflammationshämmande antioxidant curcumin en av de mest antiinflammatoriska kryddor som finns. Gurkmeja kan vara lite knepigt för kroppen att ta upp, så ät det gärna tillsammans med fett eller peppar som underlättar upptaget.

Guldmjölk.

Guldmjölk.

Recept: Guldmjölk

Du behöver: 

5 dl mandel- havre- eller nötmjölk
1 msk gurkmejapulver
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 krm vanilj
1 tsk svartpeppar
1 msk kokosolja
1 msk honung

Gör så här: Värm mjölken till fingervärme. Vispa ned resten av ingredienserna och drick medan den fortfarande är ljummen.

Läs mer: 9 nyttiga livsmedel du bör äta varje vecka

Nyttiga livsmedel.

Nyttiga livsmedel. Foto: IBL

Griljerad halloumi – istället för julskinka

$
0
0

Griljerad halloumi – istället för julskinka!

Griljerad halloumi. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Du behöver:

750 g Fontana Halloumi i en bit
1 ägg
2 msk grov, skånsk senap
2 msk dijonsenap
1 dl ströbröd

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Lägg halloumin på ett bakplåtspapper på en plåt. Baka i 30 min.
  3. Ta ut halloumin och höj värmen till 225 grader.
  4. Blanda ägg och senap. Pensla halloumin med ägg- och senapsblandningen och strö sedan på ströbröd.
  5. Baka i ytterligare 10 minuter så griljeringen får fin färg.
  6. Ta ut och skiva upp.
  7. Serveras halloumin varm, förslagsvis på knäckebröd med senap.

Mer vegetarisk julmat hittar du här >>

Vegetarisk julmat från Paradiset.

Vegetarisk julmat från Paradiset.

Friterad lutfisk med ärt- och avokadokräm

$
0
0

Friterad lutfisk med ärt- och avokadokräm.

Friterad lutfisk med ärt- och avokadokräm. Recept och foto: ICA Köket

Varför äter vi lutfisk vid jul?

Lutfisken är en av de julrätter som har funnits med i det svenska matarvet under längst tid. Redan för över 500 år sedan introducerades rätten som ett alternativ till kött under den traditionella fastan. Ursprungligen åt man lutfisken som torrfisk i tunna skivor tillsammans med feta komponenter, eftersom vintern gjorde det svårt att få tag på färsk fisk.

Här får lutfisken sällskap av krispig panko och heta toner av spiskummin, chili och oregano som möter en mjuk och lenande ärt-och avokadokräm. Vem säger att det inte går att servera tacos på ett julbord?

Recept:

8 personer på julbord
Tid: Över 60 minuter

Lutfisk:

ca 400 g lutfisk utan skinn

Krydda till fisken:

1 msk chilipeppar
1 msk paprikapulver
1 msk spiskummin
1 msk oregano
1 msk lökpulver
1 tsk salt

Panering:

1 ägg
2 dl mjöl
4 dl panko (japanskt ströbröd)
frityrolja

Ärt- och avokadokräm:

2 dl gröna ärtor, tinade
2 avokado
2 msk hackad jalapeño
1 kruka koriander
1 lime
salt och peppar

små tacos eller tortillas, till servering

Gör så här:

Lutfisk: Skölj lutfisken och lägg den i kallt vatten. Låt ligga i kylen över natten så fisken blir fast i konsistensen. Skär lutfisken i 2×2 cm stora tärningar. Låt dem rinna av på hushållspapper. Blanda alla kryddorna.

Ärt- och avokadokräm: Dela, kärna ur och gröp ur avokadon. Mixa eller mosa avokadon med ärterna. Hacka jalapeñon och hälften av koriandern och blanda med avokadomoset. Smaka av med pressad limesaft från halva limen, salt och peppar.

Lutfisk: Lägg mjölet i en djup tallrik. Vispa upp ägg i ytterligare en djup tallrik och häll upp pankon i en tredje djup tallrik. Krydda fisken med kryddblandningen och vänd sen fisktärningarna i mjölet sedan i det uppvispade ägget och sist i panko. Hetta upp olja, till ca 150 grader, i en fritös eller kastrull (används kastrull, välj en hög och rymlig och ha ett lock till hands för säkerhets skull). Fritera fisktärningarna i omgångar tills de är gyllene ca 4 minuter.

Servera lutfisken i små tortillas med ärt- och avokadokrämen, resten av koriandern och resten av limen skuren i klyftor.


Förrättssallad med havskräfta, mango och avokado

$
0
0

Förrättssallad med havskräfta, mango och avokado.

Förrättssallad med havskräfta, mango och avokado.

4 personer

Ingredienser:

16 frysta havskräftor
1 mango
1/2 gurka
1 avokado
smör, till stekning
kryddörter, t ex körvel, ärtskott, harsyra
1/2 lime
1/2 rödlök

Gör så här:

  1. Tina havskräftorna, halvera dem och ta ut köttet.
  2. Skala mangon och skär i fina tärningar.
  3. Skala gurkan, ta bort kärnorna och skär i fina tärningar.
  4. Skär avokadon i fina tärningar.
  5. Stek havskräftsköttet i smör i cirka 2 minuter.
  6. Varva havskräftsköttet, mango, avokado, gurka och kryddörter i en krans på tallrik, pressa över lime och garnera med finhackad rödlök.

Av: Julie Hey
Foto: Betina Hastoft

Krustader med heta räkor, färskost och avokado

$
0
0

Krustader med heta räkor, färskost och avokado.

Krustader med heta räkor, färskost och avokado.

12 stycken

Ingredienser:

150 g räkor
1 lime, rivet skal och saft
1/2 kruka koriander
1/2 msk avokadoolja
flingsalt
nymald svartpeppar
1 avokado
50 g färskost
1/4 tsk paprikapulver
1 krm chiliflagor
12 krustader

Gör så här:

  1. Skala räkorna och vänd dem i en skål med riven lime, hackad koriander, olja, salt och nymald peppar.
  2. Mosa avokadon, tillsätt färskost och smaka av med paprikapulver, chili, limesaft, salt och peppar.
  3. Fördela i små krustader och toppa med de dressade räkorna och mer färsk koriander.

Av: Julie Hey
Foto: Betina Hastoft

Snittar med kräftstjärtar på tunnbröd

$
0
0

Snittar med kräftstjärtar på tunnbröd.

Snittar med kräftstjärtar på tunnbröd.

4–6 personer

Ingredienser:

170 g kräftstjärtar
1 1/2 msk majonnäs
1 tsk tomatpuré
1/4 tsk rökt paprikapulver
1/2 kruka dill
salt
nymald svartpeppar
kex, toast eller tunnbröd
1 liten schalottenlök

Gör så här:

  1. Rör ihop majonnäs, tomatpuré, paprikapulver och hackad dill.
  2. Smaka av med salt och peppar.
  3. Hacka kräftstjärtarna grovt och vänd ner i röran.
  4. Klicka upp på bitar av tunnbröd, kex eller små rostade toastskivor.
  5. Garnera med dillvippa och strimlad schalottenlök.
  6. Mal över svartpeppar och servera.

Av: Julie Hey
Foto: Betina Hastoft

Hummercarpaccio med avokado och granatäpple

$
0
0

Hummercarpaccio med avokado och granatäpple.

Hummercarpaccio med avokado och granatäpple.

4 personer

Ingredienser:

2–4 kokta humrar
1/2 granatäpple
1 avokado
1/2 kruka körvel
avokadoolja
flingsalt
färskmald svartpeppar

Gör så här:

  1. Knäck hummern och plocka ur allt kött. Skär i tunna skivor och fördela på tallrikar.
  2. Dela granatäpplet och ta ut kärnorna, ta bort alla vita beska hinnor.
  3. Skär avokadon i tunna skivor och lägg dem och kärnorna på hummern tillsammans med körvel.
  4. Ringla över avokadoolja och krydda.

Av: Julie Hey
Foto: Betina Hastoft

Proteinrik ostkaka med keso, bär och mandel

$
0
0

Ostkaka med keso, bär och mandel.

Ostkaka med keso, bär och mandel.

Ingredienser:

500 g keso
4 ägg
2 tsk flytande honung
1 krm vaniljpulver
0,75 dl hackad mandel
smör/olja

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Blanda ägg och honung i en bunke och vispa ihop.
  3. Rör ner keso, vaniljpulver och mandel.
  4. Smörj en ugnsform och häll i smeten.
  5. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Kakan ska bli fast och ytan ska få färg.
  6. Smaksättningen kan varieras med till exempel frukt, bär, kanel eller kardemumma.

Fler recept: 6 proteinrika mellanmål med keso

Proteinrika mellanmål med keso.

Proteinrika mellanmål med keso.

Recept och foto: Arla

Viewing all 591 articles
Browse latest View live